Изложба разкрива историята на Библията
Изложба разкрива историята на Библията / Sofia Photo Agency

Втората изложба „Библията – вчера, днес и в бъдещето” ще бъде открита в 13:30 часа в главното фоайе на Фестивалния и конгресен център във Варна. Тя ще бъде експонирана до 5 април. Времето за посещения е от 11 до 20 ч., входът е свободен.
Изложбата включва експонати, свързани с историята на възникването на Библията от древните ръкописи до книгопечатането и компютърните продукти.

Ще  бъдат представени информационни табла, като към всяко ще има щанд с разнообразни експонати - древни ръкописи на Библията и предмети, свързани с нея; оригинални библии, преведени на повече от 50 езика; детска библия за незрящи; скъпоценни библии, дарени от посетители на изложбата през миналата година; ръкопис във вид на свитък на почти целия Нов завет на съвременен български език; библия, писана от посетители на изложбата във вид на свитък, и много други.

Сред експонатите в изложбата ще бъде пресата на Гутенберг в оригинален размер. На нея ще може да се отпечатва стих от Библията върху наподобяваща автентичната хартия и копията ще се раздават на всеки посетител безплатно.

В колекцията има модел на скинията от Стария завет, макет на Ноевия ковчег - в размери 1:100 спрямо оригинала, копие от Британския музей на розетския камък, намерен от войници на Наполеон през 1799 г, старинни картини от дърворезба от времето преди Гутенберг.