Истинските лъжи на Дарик Варна
Истинските лъжи на Дарик Варна / netinfo
Вчера, 1 април, Дарик радио Варна се опита да представи един устойчив слух като истинска новина. Слухът, че циганска махала „Максуда”, ще бъде разчистена от незаконните бараки. Лъжата трябваше да бъде разиграна с пряко включване, в което репортер съобщава за булдозери и багери в махалата (6 булдозера и 2 багера), които се охраняват от гардове (около 50-на) в цивилни дрехи, докато около тях се събират ядосани и зле интегрирани цигани - незаконните цигани в „Максуда”. За напрежението в махалата се съобщаваше в новините на Дарик и в сайта ни, без да се уточнява какво и къде точно ще бъде събаряно. Булдозерите, багерите и гардовете бяха измислица.

След прякото включване в ролята на „сами повярвали си” се свързахме с пресаташето на район „Младост” Дора Влъчкова, която потвърди съвсем непървоаприлски, че наистина ще бъде събаряно нещо в „Максуда”. Нещото е незаконна пристройка на къща, която трябва да бъде съборена до 11 април. В махалата наистина ще се руши, макар и не в този мащаб, който се опитахме да пресъздадем.

Избрахме цигански сюжет за 1 април заради многото градски слухове, които никой не опровергава. В този град няма нито един политик, който досега да е казал ясно какво ще е бъдещето на „Максуда” – с цигани или без цигани. От няколко години част от земята там е реституирана и новите собственици би трябвало да могат да правят с нея каквото си поискат и по всяко време. Слухът, който използвахме тук е, че земята е продадена от истинските собственици – вероятно на някой, който има смелост и поне 50 гардове да разчисти терена.

Другият слух, който ни помогна много, е останалото неясно циганско бъдеще около преместването на пристанището. В понеделник министърът на транспорта обяви във Варна срокове, когато то трябва да бъде построено, без отново да се повдига циганският въпрос. За днес беше насрочено подписването на договора между държавата и общината. И 1 април беше златната среда, в който лъжата можеше да изглежда институционално издържана.

Съдейки по реакции на слушатели, читатели на сайта и труда на колеги – успяхме да заблудим известно количество хора. С което не се гордеем много. Повече бихме желали да прочетем днес някъде дори и малка градска позиция за „Максуда”. Гражданската позиция ни е известна, но е добре да има и градска – какво смята да прави най-добрият град за живеене с незаконните си цигани. Тъй като такава липсва – приемаме, че лъжата ни е била прекалено елементарна за градските шефове. Или градските шефове продължават да се наспиват до късно.

Циганите в махалата продължават да бъдат на изчакване, което би трябвало да свърши някой ден. И този ден няма да е в началото на април. Вчера лъжата ни се оказа донякъде истинска. Следващият път новината ще бъде напълно вярна.