Главният архитект с идея: Всички павилиони във Варна с еднаква визия
Главният архитект с идея: Всички павилиони във Варна с еднаква визия / Дарик Варна

Екипът на главния архитект на Варна прави проучване за възможността визията на преместваемите обекти в града да бъдат унифицирана. Идеята е павилионите да са с ясна визия и характерен силует, обясни архитект Виктор Бузев пред общинските съветници от комисиите „Правна" и „Туризъм, търговия и рекламна дейност".

Начинът, по който преместваемите обекти да изглеждат, ще се определи чрез конкурс. Промяната може да стане на два етапа, като първият да обхване Морската градина. „Положението там е излязло от контрол и ми прилича на битпазар", коментира главният архитект. Бузев е на мнение, че броят на павилионите в парка трябва да бъде редуциран до 18-20, след анализ на подходящите за разполагане места.

Ако идеята за уеднаквяване на павилионите допадне на варненци, може да се премине към унифициране на всички преместваеми модули на територията на общината, отбеляза Виктор Бузев.

Временните обекти в идеалния център да бъдат с чадъри, сенници, тенти и навеси само в цветовата гама от бяло до сиво, решиха общинските съветници. Приетите промени в Наредбата за реда за поставяне на преместваеми обекти предвиждат това да става поетапно.

Забраната за използване на други цветове, освен гамата от бяло до сиво, първоначално ще засегне бул. „Княз Борис I" - от Катедралата до Икономическия университет, и бул."Сливница" - от общината до входа на Морската градина. Там чадърите и сенниците трябва да в са определените цветове от 15 април.

В останалата част на идеалния център промяната ще влезе в сила от 1 януари 2016 г. Става въпрос за района, заключен между булевардите "Мария Луиза", „Цар Освободител", „Приморски" и ул."Александър Дякович".

Няма да има цветови ограничения за рекламните надписи. Те обаче не трябва да заемат повече от 10 % от площта на чадъра, сенника или тентата.

Нюансите са избрани, за да се вписват сред многоцветните фасади на сградите в историческата част на града, обясни арх. Димитър Стефанов от Експертния съвет по естетизация на градската среда. При избора специалистите са се старали да се избегне кафенеещата гама, която вече е въведена в София и Пловдив.