"Предвидено е национално и европейско финансиране на обучения по български език на украински граждани, както и средства за психологическо подпомагане". Това каза пред медиите във Варна социалният министър Георги Гьоков, който посети провеждащата се в крайморския град трудова борса.

Той допълни, че при украинците не само езиковата бариера е проблем. Според него по-големият проблем е, че повечето са жени с деца, необходимо е да се устроят децата, за да работят майките. По тази причина се мисли за финансиране на схеми, които да осигурят възможност децата да бъдат отглеждани, докато техните родители са на работа. 

Министърът посочи, че е оптимист по въпроса с устройването на украинските граждани, но, по думите му, най-големият оптимизъм е при работодателите, които в началото на бежанския поток са заявили, че могат да обявят 250 000 работни места. В отговор на въпрос министърът каза, че в страната вече има устроени на работа украински бежанци.

За провеждащата се трудова борса министърът каза, че е очаквал сериозният интерес към нея, тъй като има  проучвания, че българските работодатели търсят много сериозен брой служители. По думите на Гьоков това са места за висококвалифицирани хора. 

"Под 5 процента е безработицата, около 4.8 на сто, което е наистина рекордно ниско ниво", каза още той и допълни, че тя се формира само от хора, които са с ниска квалификация или такива, които пребивават в бюрата по труда по-малко от месец преди да си намерят работа. 
БТА