В списъците имаме недопустими за настаняване лица, съгласно програмата. Те са влезли в страната преди началото на войната, т.е. преди 24 февруари. Това каза заместник-министърът на туризма и член на кризисния щаб към МС Ирена Георгиева на брифинг относно настаняването на украински граждани в местата за настаняване и разплащането към хотелите.

"Тоест това са лица, които са пребивавали в страната и по някаква причина след 24 февруари се настаняват в хотелите и хотелите извършват разход за тях, респективно искат държавата да заплати помощта, която е обявена в програмата“, каза зам.-министърът.

Калина Константинова: България ще продължи да помага на бягащите от войната

Тя посочи обаче, че по смисъла на документите, те са недопустими, т.е. не се водят бежанци. Програмата е предназначена за бежанците от войната, които са влезли в страната ни след 24 февруари тази година. „Това е тежък казус, който предстои да обмислим, в това число с участието на останалите институции, защото те не са бежанци от войната, но бидейки настанени в хотелите, хотелите, хотелите са направили разход за тях, съответно решението, което ще вземем трябва да бъде справедливо“, каза тя.

Към момента в цифри равносметката показва, че са подадени 395 заявления на кандидати – лица, извършващи дейност в 506 обекта – хотели, апартаментни хотели, къщи за гости и 15 обекта собственост на държавни институции и общини. „Държа да направя уточнение, че заявленията са на лицата, извършващи дейност в обектите, а едно лице може да извършва дейност в няколко обекта“, каза Георгиева.

От началото на войната в Украйна: През област Добрич са влезли близо 53 000 бежанци

Разгледани са 328 заявления на кандидати за финансиране по програмата при първия цикъл на плащане. От тези 328 разгледани, 15 са за държавни и общински обекти и за тях средствата ще бъдат разплатени през юни. По останалите 313 заявления са изплатени 10 509 867, 20 лв. с ДДС, който за хотелските настанявания е 9%. „Тези 313 кандидати са получили финансова помощ от държавата и са заплатени за тях 241 052 нощувки. От тези 313 заявления, 85 кандидата са получили помощ в заявения от тях размер, 228 за получили помощ в по-малък размер от заявения“, обясни тя.

 
БГНЕС