Емил Радев: Европа е във война с тероризма
Емил Радев: Европа е във война с тероризма / снимка: БГНЕС

Нито една страна-членка на Европейския съюза не е застрахована от терористичен акт като този в Брюксел. На това мнение е евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). В интервю за Дарик той изрази надежда обменът на информация със службите за сигурност на другите държави да е на ниво.

Европа все повече трябва да се замисли за създаването на общоевропейска разузнавателна агенция, така че да може информацията да тече в реално време. Когато има такива сигнали е въпрос на часове да се предотврати терористичен акт, според Радев.

Варненецът разкри, че вчерашните атентати са го заварили на път за белгийската столица, но не е успял да пристигне. Според Радев до края на тази седмица ситуацията в Брюксел ще се нормализира. „Трябва да продължим нормалната си работа, защото целта На терористите е да блокират града, да извадят извън обичайния ритъм гражданите, да всеят страх. Това няма да се случи", категоричен бе евродепутатът.

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел?

Не е случайност, че поредният удар на терористите бе в Брюксел. Там бяха основните атентатори на атентатите в Париж. Явно в Брюксел има добре изградена клетка на терористите, която води терористичната дейност в тази част на Европа, каза още Емил Радев.

Цяла година полицията и службите за сигурност провеждаха операции за неутрализиране на терористичните клетки. Брюксел беше пълен с армия и полиция. От една година свикнахме да гледаме камиони и въоръжените войници пред европейските институции, пред основните обекти в Брюксел, разказа депутатът в Европейския парламент.

Затварянето на границите няма да реши проблема, тъй като голяма част от терористите са с европейско гражданство, коментира Радев.

Двама братя, жители на Брюксел, извършили атентата на летището

В гетата, които съществуват, хората живеят абсолютно откъснато. Трето поколение вече не са успява да се интегрира и нямат и намерение това да стане. Има гета във Франция, където полицията и линейките не влизат. Там властта са имамите, посочи Радев. Според него България също не е застрахована от това, защото се вижда, че такива гета има и тук.

„Докато оставяме там хората да стоят необразовани, да се влияят от всякакви радикални идеи, на практика се изгражда точно такова мислене и се радикализират точно тези маргинали", заяви той.

Европейският парламент не е спрял да приема законодателни мерки за ограничаване на тероризма. В момента се разглежда Директивата за огнестрелните оръжия, с която ще се постави много по-строг контрол, психотестове, общоевропейска електронна регистрация, за да се знае кой какво огнестрелно оръжие притежава и как се движи то между отделните държави-членки на ЕС, посочи Емил Радев.

„Европа е във война с тероризма. И то не от вчера. И ако не спечели тази война, европейските граждани няма да се чувстват сигурни. Не се ли чувстват сигурни те, всичко останало е на заден план", категоричен бе евродепутатът.

На 22 март в белгийската столица бяха извършени серия атентати, за които отговорност пое "Ислямска държава". Два взрива прогърмяха на брюкселското летище и един в метрото. При атентатите загинаха 34 души, а над 230 бяха ранени. Жертвите на експлозиите на летището са 14, а в метростанция "Маалбеек" - 20. Официалните обаче данни за жертвите още не са публикувани.

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран. Затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни. Равнището на терористична заплаха в града бе повишено на максималната, четвърта степен.