Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел?
Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел? / БГНЕС

Много въпроси остават без отговори след серията от терористични атаки в Брюксел вчера сутринта, в които загинаха 34 души, а 230 бяха ранени, отбелязват ДПА и АФП.

СНИМКИ: Тероризмът се завърна в Европа, взривове разтърсиха Брюксел

Какво знаем за атентатите в Брюксел?

Те бяха извършени вчера сутринта от най-малко трима души. Двама атентатори камикадзе се смята, че са се взривили на международното летище на Брюксел в Завентен. Те са носели бомбите си в куфари, които са били в колички за превозване на багажи.

Белгийската полиция издирва поне трима терористи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трети атентатор се предполага, че е извършил самоубийствен атентат във влак на метрото, спрял на метростанция Малбек.

Полицията призова за помощта на обществеността за идентифициране на четвърти заподозрян, който е засечен от охранителни камери на летището заедно с двамата предполагаеми атентатори камикадзе. Той е придружавал двамата атентатори и също като тях е имал бомба в куфар, качена в количка за багаж. Предполага се обаче, че този нападател се е паникьосал и неговата бомба не се е взривила, а той е избягал.

Атентаторите на брюкселското летище носели бомбите в куфари

По последни данни на Малбек са убити най-малко 20 души, а около 130 са ранени. На летището убитите са най-малко 14, а ранените около 100. Групировката Ислямска държава пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи. Белгия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, който нанася удари в Ирак и Сирия.

Какво не знаем за атаките в Брюксел?

Все още не е ясно колко точно терористи и съучастници може да са избягали от местопрестъплението. Самоличността на атентаторите е неизвестна. Не се знае дали са дошли от чужбина или са от Белгия; дали те са били напълно непознати за силите за сигурност или са били обект на разследване. Отговорите на тези въпроси може би ще разкрият и пропуски в работата на силите за сигурност.

Издриват заподозрян за атентата на летището в Брюксел (СНИМКА)

Националността на жертвите все още не е известна. Не става ясно дали има връзка между брюкселските атаки и убийствата в Париж през ноември м.г., за които организацията "Искламска държава" също пое отговорност.

Нападенията в Брюксел станаха четири дни след арестуването на Салах Абдеслам, заподозрян, че е изиграл ключова роля в атаките в Париж, отнели живота на 130 души.

Всичко за атентатите в Брюксел вижте тук

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел
netinfo

Нападенията бяха осъдени от лидери от целия свят.

Заради тях вчера въздушният и железопътният трафик в Европа беше нарушен. Полети бяха отклонявани, влакове бяха спрени. На няколко пъти в Белгия и в съседни страни имаше тревоги, породили до евакуация на обекти, които се оказаха фалшиви.

Мерките за сигурност по летищата в света, по гарите в Европа и по света, в метростанциите, в други превозни средства и на обществените места в Европа и по света бяха затегнати.

В знак на солидарност с Белгия на много места по света знакови обекти, като Айфеловата кула и Бранденбургската врата, бяха осветени в цветовете на белгийското знаме.

Белгия от днес е тридневен траур за загиналите на 22 март при терористичните атаки в Брюксел. При експлозии в международното летище в Брюксел и в метростанция "Малбек" в Брюксел загинаха 34 души, а над 230 бяха ранени.

Източник: БТА