Атентаторите на брюкселското международно летище, където при две експлозии тази сутрин загинаха най-малко 14 души, са носели бомбите в куфари на колички, каза пред журналисти тази вечер кметът на община Завентем, където е летището.

Всичко за експлозиите на летище "Завентем" четете тук

"Те са пристигнали с такси и са носили куфари, в които са били бомбите. Поставили са куфарите на колички. Първите две бомби са избухнали. Третият също е поставил куфара си на количка, но вероятно е изпаднал в паника и бомбата не е избухнала", каза кметът, цитиран от Франс прес.

Трета бомба не е успяла да се взриви на летището в Брюксел

Две от бомбите, които са експлодирали на летището в Брюксел, вероятно са били активирани от камикадзета, а полицията издирва активно трети заподозрян, за който се смята, че е жив. Това стана ясно по-рано от думите на белгийски прокурор.

Издриват заподозрян за атентата на летището в Брюксел (СНИМКА)

Полицията проведе обиски, като в къща в квартал в Брюксел бяха намерени взривно вещество с пирони и знаме на Ислямска държава.

Най-малко 30 души загинаха, а над 200 човека са ранени при атентатите на летище "Завентем" и метростанция в Брюксел. Нападенията предизвикаха ужас и паника сред жителите на белгийската столица, а нивото на терористична заплаха бе вдигнато до най-високата, четвърта степен.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Брюксел

Ислямска държава пое отговорност за атентатите. Според американски агенции изявлението на ИД е автентично.

Всичко за атентатите в Брюксел четете тук

Те смятат, че атентатите са дело на бойци, свързани със задържания миналата седмица в Брюксел Салах Абдеслам - единствения оцелял от атентатите в Париж миналата година.
Според белгийския прокурор е твърде рано да се прави връзка между терора от 13 ноември в Париж и атаките в Брюксел.

Източник: БТА