Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото
Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото / БГНЕС

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, а брат му Халид - на метростанция "Малбек", съобщиха местни медии.

Белгийската федерална прокуратура уточни, че първите два взрива в залата за заминаващи пътници на летището в белгийската столица са настъпили през части от секундата. На кадрите от видеозаписите се виждат трима мъже.

По отпечатъците на труповете е установено, че единият атентатор на аерогарата е бил Брахим Бакрауи, роден в Брюксел, белгийски гражданин. Вторият терорист с тъмни дрехи все още не е разпознат.

Третият, който е с шапка и светла връхна дреха, е издирваният Наджим Лахрауи. Той е оставил багаж с бомба и е избягал от местопрестъплението. Този багаж по-късно се е самовзривил, без да убива и ранява хора. Този сак или куфар е бил най-плътно натъпкан с взривно вещество от всички използвани за нападението в терминала. На летището не е открито огнестрелно оръжие, използвано от терористите.

Подробности за разкритията около Наджим Лахрауии и участието му в атентатите в Брюксел и Париж четете тук

Отново по пръстови отпечатъци е установена самоличността на втория брат Бакрауи - Халид, самовзривил се в метрото на спирка "Малбек". Той е влязъл във втория вагон и е задействал бомбата, която носел, докато влакът е бил на перона.

Таксиметров шофьор, представил се в полицията, е помогнал за откриването на адрес в брюкселския кв. "Скарбек", откъдето взел по-рано терористите. Прочетете повече тук

На адреса са били намерени 50 литра от взривното вещество ацетон пероксид, 30 литра кислородна вода, взриватели, готови взривни устройства.

В кофа за боклук в района е открит компютър със запис на изявление на един от атентаторите, че очаква да бъде заловен и пратен в затвора.

В компютъра на един от атентаторите имало предсмъртно изявление

Разбираме нуждата от информация, но съобщаваме само потвърдени данни, заявиха от прокуратурата. Според очакванията на прокурорите, следствието ще има нужда поне от няколко дни, за да напредне.

Братята Халид и Брахим ел Бакрауи са жители на Брюксел, известни на полицията за престъпления.

Заловеният терорист Салах Абдеслам: Радвам се, че свърши, не можех повече

Халид, под фалшиво име, е наел апартамент в квартала Форе на Брюксел. Жилището се намирало на улица "Дрис", където на 15 март е имало престрелка с полицията, а после в апартамента били намерени следи от Салах Абдеслам, благодарение на които той беше арестуван миналия петък в Брюксел, посочва белгийската медия, цитирана от ТАСС.

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел брат му  в метрото
netinfo

На 22 март в белгийската столица бяха извършени серия атентати, за които отговорност пое "Ислямска държава". Два взрива прогърмяха на брюкселското летище и един в метрото. Загиналите са повече от 30, а ранените над 200. Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено на максималната, четвърта степен.

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран  затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни.

Източник: БГНЕС, БТА