В компютъра на един от атентаторите имало предсмъртно писмо
В компютъра на един от атентаторите имало предсмъртно писмо / БГНЕС

Компютър с имейли на лица, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", е открит в кофа за боклук в Брюксел.

Телевизия Ер Те Ел съобщи, че намереният компютър е на един от терористите и е съдържал ценна кореспонденция на лица, свързани с "Ислямска държава".

Според АФП лаптопът е на Брахим Бакрауи, който се взриви в метрото в Брюксел, и в него е открито предсмъртно изявление, в което терористът казва, че „вече не знае какво да прави", тъй като е „издирван навсякъде".

„Не искам да свършвам в килия до него", е друго от изреченията на Брахим Бакрауи, който най-вероятно визира Салах Абдеслам - един от атентаторите от парижкото нападение през ноември, който беше задържан миналата седмица.

Терористите избързали с атентатите в Брюксел, заради ареста на Абдеслам

Изхвърляният компютър е бил открит от работници на фирмата, която събира отпадъци в Брюксел. Те били заинтригувани от факта, че компютърът не е бил просто напъхан в торба за боклук, каквито са изискванията за сметосъбиране в Белгия. Освен това компютърът не изглеждал стар.

Боклукчиите съобщили за находката си на конен полицейски патрул, преминаващ наблизо, предаде ТАСС.

Халид Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото

Във вторник при обиск на жилище в Скарбек, което според полицията е било използвано от терористите, извършили атентатите в Брюксел, е било намерено още едно готово за взривяване саморъчно направено взривно устройство, натъпкано с поразяващи остри предмети.

Властите разпространиха снимка на единия от терористите, който се е укрил след кървавите нападения.

В компютъра на един от атентаторите имало предсмъртно писмо
netinfo

На 22 март в белгийската столица бяха извършени серия атентати, за които отговорност пое "Ислямска държава". Два взрива прогърмяха на брюкселското летище и един в метрото. Загиналите са повече от 30, а ранените над 200. Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено на максималната, четвърта степен.

Източник: БТА, БГНЕС