/ iStock/Getty Images
Осъдиха 34-годишен криминално проявен мъж на доживотен затвор за убийство и грабеж. От разследването е установено, че мъжът е убил свой познат със 17 удара с чук в главата. След жестокото убийство той се е връщал неколкократно в дома на жертвата си и дори е преспал една нощ в жилището. Откраднал редица вещи от дома на жертвата си и дори опитал да прикрие престъплението.  

Тежкото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив на 12-и срещу 13-и февруари миналата годината, съобщиха от съда. 

Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали покрай съвместната им работата по строителни обекти. Подсъдимият употребявал наркотични вещества и често сменял работата си.

Постоянен арест за рецидивиста, подпалил свой приятел като факла

51-годишният мъж поканил Дончо на гости в дома си в ж.к. "Вл. Варненчик'. В хода на съдебното следствие е било установено по безспорен начин, че подсъдимият е посетил жилището на жертвата.

Когато пристигнал на адреса 34-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Записите на охранителните камери във входа, както и свидетелските показания са доказали това. Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че със свой познат се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч. подсъдимият Дончо М. отишъл до съседен магазин и се върнал в жилището на убития с покупки.

Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението сочи, че фатален се оказва още първият от общо 17-те удара.

Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата, която е била лишена от възможността да се съпротивлява. След убийството, което се случило на 13 февруари около 11:18часа, Дончо М. изнесъл телевизор от жилището, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта се върнал отново в апартамента на жертвата и прекарал цялата нощ там, заедно с трупа.

Съдът в Пловдив екстрадира турчин, издирван за убийството на известен писател


Направил опит да прикрие извършеното. На сутринта изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. Всички отнети вещи са на обща стойност 868 лева. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя близък. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М. телефонът на убития бил открит в жилището му. ДНК експертиза е открила следи от кръвта на жертвата по маратонката на извършителя, уточниха от съда.

Пред съда Дончо М. призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че е бил под въздействие на наркотик. Назначената от съда, обаче съдебно-медицинска експертиза доказа, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление. Мъжът е роден в Добрич, осъждан за различни престъпления – от посегателство срещу собствеността през извършено блудство с друг затворник, докато е излежавал присъда.

Освен, че го призна за виновен, Варненският окръжен съд уважи в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е осъден да им плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 13.02.2021 г., до окончателното изплащане на сумата.

Присъдата подлежи на обжалване.