/ iStock/Getty Images
Апелативният съд в Пловдив отмени решение на Хасковския окръжен съд и постанови, че допуска екстрадиция на турски гражданин, издирван за убийство. Левент Гьокташ е за постоянно в ареста до предаването му на турската страна, съобщиха от Съдебната палата.

Делото бе образувано по протест на Окръжна прокуратура - Хасково.

Турция: Финландия да екстрадира лица, обвинени в тероризъм


Левент Гьокташ е бивш полковник от въоръжените сили на Турция и настоящ наказателен адвокат. Той е издирван по молба на съдебните власти на Република Турция с цел наказателно преследване за престъпления „умишлено убийство“ и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“. Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол–Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известния турски писател и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу, което е извършено на 18 декември 2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което мъжът е обвинен, в родината му се предвижда наказание доживотен затвор.

Гьокташ е преминал в България през август, пресичайки незаконно „зелена граница“. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец, но до момента процедурата и по двете производства не е задействана. На 1 септември мъжът е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил. Мъжът бил обявен за издирване предишния ден.

Пловдивски съд отказа да екстрадира българин в Гърция, обвинен в трафик на бежанци


Апелативният съд в Пловдив не споделя залегналите в решението на Хасковския окръжен съд доводи, че ако Гьокташ бъде екстрадиран в Турция, срещу него могат да бъдат допуснати нарушения, жестоко, нечовешко и унизително отношение и има вероятност да бъде подложен на политически гонения.

Според магистратите, Република Турция е дала достатъчно гаранции, че това няма да се случи.

Апелативният съд допусна екстрадиция на мъжа само по обвинението за убийство
, тъй като относно обвинението му за „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“ е изтекла давността за наказателното преследване по българските закони. Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия.