Турска и финландска делегации се срещнаха в Анкара, за да обсъдят искането на Турция за екстрадиране на обвинени в тероризъм лица, предаде Анадолската агенция.

Разговорите, състояли се вчера при закрити врата, продължиха шест часа. В срещата участваха служители на министерствата на правосъдието на Финландия и Турция. Турската делегация бе оглавена от Касъм Чичек, ръководител на отдела за външни отношения в турското министерство на правосъдието. 

По време на разговорите турските официални представители отново са отправили искането си към финландската делегация за екстрадирането на членове на две терористични групировки - Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с ФЕТО.   
 
БТА