Турция се съгласи вече да не се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви финландският президент Саули Нинистьо, предаде Асошиейтед прес. 

Турция подписа меморандум, с който се съгласява да оттегли ветото си във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, заяви канцеларията на финландския президент, предаде Франс прес.

Това споразумение бе подписано пред камерите на медиите от ръководителите на външните министерства на трите страни в Мадрид, където ще се състои срещата на върха на НАТО, и е доказателство, че Турция ще подкрепи кандидатурите на двете страни за присъединяване към НАТО, се казва в комюнике на Нинистьо.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя сделката, която ще позволи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и е играл роля зад кулисите в преговорите на скандинавските страни с Турция, заяви високопоставен американски служител, съобщи Ройтерс.

Представителят на САЩ, който говори пред репортери при условие на анонимност, каза, че Байдън е разговарял с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за НАТО по-рано във вторник по искане на двете държави.

Длъжностното лице заяви, че споразумението ще даде възможност за разширяване на 30-членния алианс и ще отбележи „значителна промяна по отношение на сигурността."
Турция не е настоявала исканията ѝ за модерни американски самолети да бъдат включени в преговорите, заяви служителят.

Очаква се Байдън и Ердоган да се срещнат в рамките на срещата на върха в сряда, допълва Ройтерс.
БТА