/ iStock/Getty Images
Турция няма да промени позицията си по отношение на кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, докато не предприемат ясни, конкретни и решителни стъпки в борбата си срещу тероризма, заяви турският президент в сряда, цитиран от „Анадолската агенция“.

„Турция няма да застане до Швеция (в нейната кандидатура за НАТО), докато терористичните организации действат свободно по шведските улици, и няма да остави кръвта на „мъчениците“ на страната на земята“, заяви Реджеп Тайип Ердоган на заседанието на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО на 18 май, решение, предизвикано от руското нахлуване в Украйна, което започна на 24 февруари.

Но Турция, дългогодишен член на Алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, като критикува страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи като ПКК и Терористичната организация на Фетулахистите (FETO). Присъединяването им изисква единодушното одобрение на всички 30 страни-членки на НАТО.

В края на май Турция беше домакин на консултации с шведски и финландски делегации относно техните заявления за НАТО в столицата Анкара. Ердоган каза, че преговорите не са били „на желаното ниво“.

В своята повече от 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК – посочена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени, деца и бебета, отбелязва „Анадолската агенция“.

FETO и базираният в САЩ лидер Фетуллах Гюлен са обвинени в организацията на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган на 15 юли 2016 г. , при който 251 души бяха убити и 2734 ранени.