/ iStock/Getty Images
Анкара е поставила на Стокхолм и Хелзинки 10 условия, изпълнението на които може да накара турските власти да преосмислят отношението си към членството на Швеция и Финландия в НАТО, съобщава в сряда вестник Yeni Safak.
 
На представителите на Швеция и Финландия е представен пакет от искания по време на преговорите, проведени на 25 май в Анкара. По-специално, според изданието, двете страни трябва да декларират подкрепа за Анкара в борбата с терористичните организации и да приемат съответстващи законодателни актове. Швеция и Финландия трябва да затворят всички организации на тяхна територия, които са свързани със забранената в Турция ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), техните активи и медийни ресурси и да предотвратят повторното им отваряне. Освен това Анкара настоява Стокхолм и Хелзинки да отменят ембаргото върху износа на продукти на отбранителната промишленост и да екстрадират хора, свързани с терористичните организации. Турските власти също така искат да се установи сътрудничество в борбата с тероризма между разузнавателните служби на страните.
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заявявал, че Анкара няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в Северноатлантическия алианс, докато Стокхолм и Хелзинки не определят отношението си към терористичните организации, към които по-специално Анкара отнася ПКК, т.нар. Отряди за народна самоотбрана (ОНС - сирийските кюрди) и „фетулахистката терористична организация“ (ФЕТО), която турските власти обвиняват, че е замесена в подготовката на преврата през 2016 г.