/ iStock/Getty Images
Турските власти са дали ясно да се разбере на представителите на Швеция и Финландия, че тяхното искане за присъединяване към НАТО не може да бъде реализирано, докато не бъдат зачетени опасенията в сигурността на Турция чрез конкретни действия и в определен срок. Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън след консултативна среща в Анкара, продължила близо пет часа, предава „Анадолската агенция“.

Отбелязвайки, че ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), ОНС (Отрядите за народна самоодбрана) и ПДС (Партията на демократическия съюз) са една и съща терористична групировка, Турция е изложила очакванията си по този въпрос на делегациите от Швеция и Финландия по време на срещата.

В своята повече от 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК – посочена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на най-малко 40 000 души, включително жени, деца и бебета. ОНС/ПДС е сирийската издънка на ПКК, припомня агенцията.

„В изготвените доклади за ОНС/ПДС ние обяснихме, че организацията е извършила военни престъпления. Затова заявихме, че докладите не трябва да се крият, за да бъдат оправдани ОНС/ПДС.

„Заявихме, че ако опасенията за сигурността на Турция не бъдат посрещнати с конкретни стъпки, процесът няма да напредне. Делегациите получиха нашето послание. Те ще обсъдят нашите искания със своите лидери и ще ни отговорят", заяви той.

Турция очаква "правилното прилагане" на принципите и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 г., свързани с процеса на членство в алианса, добави Калън.

Той подчерта, че Анкара е отправяла искания за екстрадиция към Швеция и Финландия през последните 10 години.

Загрижеността за сигурността на членовете на НАТО трябва да се решава по „справедлив начин“, подчерта още говорителят на Ердоган.

По думите на Калън, кандидатурата за членство в НАТО от Швеция и Финландия съвпада с важен „повратен момент“.

„Турция има много сериозна роля в принципите на НАТО през 70-годишната история на НАТО. НАТО е алианс за сигурност, страните, които ще станат членове, трябва да възприемат опасенията за сигурността на държавите-членки. Следователно най-фундаменталният въпрос на този алианс е равнопоставено и справедливо да отговори на загрижеността за сигурността на своите членове. Турция има много сериозен принос към този съюз. Опасенията за сигурността на Турция са свързани с присъствието на терористични организации, особено в европейските страни“, заяви той.

Турската делегация на срещата беше водена от Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Онал.

Участниците в срещата бяха шведският държавен секретар по външните работи и сигурността Оскар Стенстром и постоянният държавен секретар на финландското външно министерство Юка Саловаара, заедно с техните делегации.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата седмица - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари.Но Турция, дългогодишен член на Алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки балтийските държави, че толерират и дори подкрепят терористични групи.