/ БГНЕС
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу отново подчерта, че Швеция и Финландия трябва да отговорят на безпокойствата на Анкара, за да могат да станат членове на НАТО, съобщиха турски медии.

"Топката сега е в тяхното поле", заяви турският министър на пресконференция след разговори с колегите си от Норвегия и Ирландия, настоявайки за конкретни действия от Швеция и Финландия.

Чавушоглу каза, че очаква от Хелзинки и Стокхолм "не писмо, а писмени отговори".

Столтенберг: Швеция предприе важни стъпки, за да удовлетвори исканията на Турция

"Трябва да бъде отговорено на безпокойствата ни. Разбираме защо те искат да станат членове на НАТО, защото имат безпокойства. Нашето очакване е тези две държави да вдигнат ограниченията в отбранителната промишленост", каза още той.

Турция блокира присъединяването на двете скандинавски държави с аргумент, че оказват подкрепа на групировки, смятани за терористични, и са спрели износа на оръжия за Турция през 2019 г.

В опит да преодолеят турската съпротива срещу присъединяването им, Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО.
БТА