/ iStock/Getty Images

Окръжният съд в Търговище постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 41-годишният мъж от Омуртаг, който заля със запалителна течност свой познат и го запали.

Преди няколко дни между двамата възникнал скандал в заведение, който прераснал във физическа саморазправа. По-късно обвиняемият открил опонента си в друго заведение, нахлул там със запалена факла и бутилка със запалителна течност, които хвърлил върху 33-годишния мъж.

Пострадалият получил изгаряния по лицето и едната ръка, лекува се в Клиника по изгаряния при ВМА-Варна, без опасност за живота. 

Опит за убийство: Мъж хвърли запалена факла по друг в заведение в Търговищко

Извършителят на деянието бе задържан още същата вечер. Той е известен на органите на реда и е осъждан многократно.

Искането на Окръжната прокуратура е за мярка за неотклонение „задържане под стража“, предвид съдебното минало на извършителя и това, че понастоящем се касае за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода от 15 до 20 години“, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“. Налице са свидетелски показания за извършеното, както и реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Извършеното е в условията на „опасен рецидив“, посочват още от съда.

Целта на постановената от Окръжния съд мярка „задържане под стража“ е да обезпечи присъствието на обвиняемия в хода на разследването.