Дупката във Варна
Дупката във Варна / Дарик Варна
Ще бъде сезирана прокуратурата, а в случай, че сделката не бъде спряна и бъде завършена, ще бъде атакувана като неправомерна държавна помощ пред Европейската комисия
Коалиция "Демократична България" е за незабавното спиране на сделката на Община Варна за покупка на „ЦУМ-Варна“ АД за над 43 милиона лева. Партиите от формацията обявиха това на пресконференция, на която стана ясно, че ще бъдат използвани всички законови средства, за да бъде атакувана сделката.

Държавата отпусна 43 милиона за сделката за Дупката

Пред Върховния административен съд ще бъде обжалвано постановлението на Министерски съвет, с което на Община Варна бяха отпуснати средствата за сделката. „Демократична България“ настоява Областният управител на Варна да упражни правомощията си и да върне решението на Общинския съвет за покупка на „ЦУМ-Варна“ АД за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му пред Административния съд в морската столица. Ще бъде сезирана прокуратурата, а в случай, че сделката не бъде спряна и бъде завършена, ще бъде атакувана като неправомерна държавна помощ пред Европейската комисия.

Каква е историята на варненската Дупка, струваща 43 млн. лв.

„Като политическа сила ние сме тежко възмутени от този начин, по който премиерът Борисов се разпорежда за пореден път с общите ни пари. Моделът „Борисов”, който упражнява властта у нас, има една основа цел, а именно общите ни пари – бюджетът и европейските средства  да бъдат управлявани еднолично от Борисов. И той осъществява тази цел при всичките три правителства, които председателства. Този случай във Варна е поредното доказателство”, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

"Демократична България" скочи срещу сделката за Дупката във Варна
Дарик Варна

„Криейки се зад колективните решения, от една страна на Министерски съвет и на Общинския съвет във Варна от друга, на практика става въпрос за 43 милиона подарък на Георги Гергов. Тук има много цели, включително и това, че Гергов е вътрешна опозиция в БСП”, каза още Атанасов. 

Балабанов за сделката за Дупката: Замерят ни с калта, която сами забъркаха

"Виждаме някаква много трайна необходимост да се дадат едни пари на Георги Гергов. Тази трайна необходимост минава през факта, че в България управлява една реална коалиция, която не е обявената, и обединява ГЕРБ с БСП и ДПС. Наскоро и почетният председател на ДПС получи своя дял от данък „корупция”. Даже ни беше заявено всеки да инвестира като Доган. Сега може би всеки трябва да изкопае по една дупка и да се обърне към Министерски съвет или съответната община да налее по 43 милиона”, коментира другият съпредседател на  „Демократична България“ Христо Иванов.

Решението за разпореждане с недвижима собственост трябва да бъде взето с мнозинство от 2/3 от общинските съветници, а не обикновено мнозинство, както бе направено, смятат от коалицията. Според тях решението на Общинския съвет на Варна за покупката на „ЦУМ-Варна“ АД имат редица пороци. Един от тях е, че оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване (в нарушение на действащи нормативи) и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без ПУП, без каквито и да е било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект. Освен това нямало обяснение защо Община Варна купува акции от търговско дружество (което в продължение на години генерира загуба), а не купува само терена, за който се твърди, че е „дългогодишен проблем“ в центъра на града.

Главният архитект: Ако общината не придобие Дупката, там може да изникне "чудовище"

Според председателя на ДСБ-Варна Васко Василев сделката за закупуване на „ЦУМ-Варна“ няма да просъществува, тъй като е незаконосъобразна. „Демократична България“ има адекватно решение за проблема с Дупката. Предложението  обаче ще бъде обявено за местните избори, заяви Василев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК