/ Дарик Варна, архив
Пространството в центъра на Варна, което следващите десетилетия ще бъде наричано Дупката, се появява през 1986 г. Теренът между булевард „Княз Борис I” и улиците „Княз Александър Батенберг” и ”Воден” е разчистен от постройките с намерението там да се появи 4-етажен магазин, разположен на площ от 17 000 кв. м. Промените след 10 ноември обаче замразяват проекта.

Държавата отпусна 43 милиона за сделката за Дупката

Първият опит за неговото реанимиране е направен през 1994 г. Тогава се учредява акционерното дружество „Търговски дом”. В него Община Варна държи 45 % и участва с правото на собственост върху парцела от близо 3,8 дка. 

Другият акционер е държавна фирма „Лазур”, която участва с апортна вноска, представляваща строително-монтажни работи. В границите на общинския терен обаче попада национализиран след 9 септември имот и неговите наследници успяват да си го върнат след продължили дълги години съдебни дела. Така от капитала на дружеството са извадени близо 900 кв. м. 

През 2004 г. след решение за увеличение на капитала на „Търговски дом” общината трябва да внесе 6680 лв., за да запази дела си от 45 %. Сумата обаче е внесена след изтичане на крайния срок и Община Варна губи близо голяма част от акциите си, а делът й се намалява на 26 %.

Тези акции се закупуват от дружеството на Георги Гергов „ЦУМ” АД, а най-голям акционер в „Търговски дом” става „Феста холдинг”, който в края на 90-те години е приватизирал държавна фирма „Лазур”. Две години по-късно - през пролетта на 2006 г., най-големият акционер вече е „ЦУМ” АД. Това става, след като бордът на директорите обезсилва акциите на Община Варна и дружеството на Гергов ги изкупува, правейки същото и с книжата и "Феста холдинг".

Главният архитект: Ако общината не придобие Дупката, там може да изникне "чудовище"

Георги Гергов предлага сделка на местната власт – да й върне всичките повече от 70 000 акции в „Търговски дом”, като в замяна иска да бъде уредено ново дружество, което да построи търговски център на мястото на Дупката. В него „ЦУМ" АД ще участва със 75 %, а „Търговски дом" - с 25 %.

В края на 2006 г. Гергов прави дарението и обявява, че през пролетта на следващата година ще започне строежът. Обявената инвестиция е между 15 и 20 млн. евро, а комплексът трябва да е 7-етажен. Строителството така й не започва в определения срок, а след това започва световната финансова криза и проектът отново е замразен. 

Вместо търговски център на мястото на Дупката дълги години имаше бараки, които бяха премахнати през 2013 г. заради започналия ремонт на пешеходния ринг. По същото време държавата започна първите преговори с Георги Гергов за откупуване на терена. 

Балабанов за сделката за Дупката: Замерят ни с калта, която сами забъркаха

Реална възможност Община Варна да придобие собственост върху Дупката се появи през 2016 г. Тогава местната власт получи от държавата 29 % от акциите на дружеството „Международен панаир Пловдив”, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов. Акциите се оценяваха на 16 млн. лв. и трябваше да бъдат разменени с Гергов, който да прехвърли собствеността върху Дупката.

Въпреки очакванията, че бързо ще се стигне до сделка, тя пропадна. Междувременно Община Пловдив отказа да приеме останалите 20 % държавни акции в "Международен панаир Пловдив". В крайна сметка и варненската община върна своите акции на държавата с решение на местния парламент през пролетта на 2017 г. – 9 месеца, след като същите съветници гласуваха да приемат дарението. 

Общината иска да купи Дупката с 43 млн. държавни пари, съветник нарече сделката "далавера"

Пак на този мандат на Общинския съвет се падна и отговорността да гласува сделката за 43 млн. лв., които държавата ще плати на Георги Гергов, а Община Варна ще придобие дружеството „Централен универсален магазин”, в капитала на което е и Дупката.

Според данните в Търговския регистър капиталът на дружеството е близо 29 млн. лв., като посочената стойност за въпросния имот с площ близо 3 дка е малко над 7 млн. лв. На 21,5 млн. лв. пък са оценени 40 апартамента в жилищен комплекс „Порт Палас”, намиращ се в курорта „Слънчев ден”, чийто собственик също е Георги Гергов. 

Цената от 43 млн. лв. предизвика много полемика и политически обвинения. Според обяснението на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов оценката, направена от лицензиран оценител, включва освен стойността на земята, но и тази на инвестиционния проект, който би могъл да се реализира върху терена. 

Арх. Димитър Стефанов: Пространството около Дупката си плаче за адаптиране

И докато за бъдещия облик на Дупката се очаква да бъде обявен архитектурен конкурс, то на този етап не е ясно какво точно възнамерява да прави общината с десетките апартаменти, които също ще придобие покрай тази сделка.