/ Дарик Варна, архив
Община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин”, в чиито капитал е Дупката, решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство. За целта местната администрация ще търси държавно финансиране. След анализ независими експерти са оценили акциите на 43,2 млн. лева.

Зоната, в която попада Дупката, е централна градска част, в която е намерена и археология. Там има забрана за вредни производства, поясни главният архитект Виктор Бузев. По негови думи към днешна дата има изработен Подробен устройствен план, както и идеен проект за търговски дом. При разработване на нов план може да се постигне подобряване на параметрите на застрояване, подчерта Бузев. За момента собствениците от „ЦУМ” не са изявили инвестиционни намерения.

Общинският съветник Григор Григоров изрази мнение, че оценката е многократно завишена. Той се позова на анализ от 2007 г., когато Дупката е била оценена на 8 млн. лева. „Искаме да дадем на червения олигарх 43 млн. за това, че той преди време ограби общината. Искаме държавата да даде на Гергов безумни пари. Това е аморално”, коментира Григоров, според когото сделката е „чиста далавера”.

Светлан Златев пък поиска да бъде направен правен анализ, след който да бъде взето решение дали общината има изгода от сделката. Той изрази и съмнение дали акциите са собственост на „ЦУМ”.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който присъства на заседанието, заяви, че няма място за спекулации за собствеността на имота. Той обясни, че след 2005 г. са водени дела и всички реституционни претенции са отхвърлени.

В крайна сметка съветниците отхвърлиха предложението за правен анализ и подкрепиха идеята общината да стане собственик на акциите на „Централен универсален магазин” АД с държавно финансиране от 43,2 млн. лв.