/ Дарик Варна, архив
Ако общината не стане собственик на Дупката, има риск там да изникне „чудовище” от инвеститор без той да може да бъде контролиран. За това предупреди на заседание на Общинския съвет главният архитект Виктор Бузев. След продължителни дебати съветниците дадоха одобрението си местната администрация да придобие имота, собственост на дружеството „Централен универсален магазин, срещу 43 милиона лева, осигурени от държавата.

Много от съветниците изразиха мнението, че оценката е многократно завишена. Григор Григоров дори предупреди, че има съмнения относно собствеността на терена и поиска данъчните да го проверят.

Сделката трябва да се случи, за да се затвори най-после тази грозна язва в центъра на Варна. Теренът обаче разполага с археологически находки и по закон общината трябва да продължи разкопките там, ако стане собственик на Дупката, коментира съветникът Костадин Костадинов. Той обясни, че това би отнело поне 4 – 5 години, а да се говори за строителство там е абсурдно. 

„Не се знае при разкопки какво ще се намери отдолу. Инвестиционни намерения там са фантасмагории, освен ако не се наруши законът. Тази сделка трябва да стане, но не и при тези цени, това граничи с престъпление”, изказа мнение Костадинов.

43 милиона са нереална цена дори за центъра на Лондон, заяви съветникът Данаил Папазов. Според Янко Станев пък със сделката общината „си възстановява откраднатия имот”.

Тази язва грози центъра от години. Идеята е най-сетне платната там да се махнат и да имаме прекрасна градска част, посочи Марица Гърдева от ГЕРБ.

С почти пълно мнозинство Общинският съвет реши да предостави на частна фирма подводницата “Слава“. Инвеститорът ще може да ползва безвъзмездно плавателния съд за срок от 10 години. Общинските съветници приветстваха инициативата на търговското дружество, което възнамерява да превърне подводницата в музей. Инвеститорът ще кандидатства за финансиране с проект по норвежка програма, но не е сигурно дали ще получи одобрение, стана ясно на заседанието.