/ Общински съвет - Варна
След приключване на сделката, теренът на Дупката ще стане публична общинска собственост
Тодор Балабанов
99209
Тодор Балабанов
  • Тодор Балабанов
Обсъждат се различни варианти за бъдещето на Дупката, като не се предвижда построяване на каквато и да е сграда. Това заяви за Дарик председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

В интервю за предаването „Зала Пленарна” той обясни, че намеренията са Дупката да се превърне в място, което да е символ и визитка на града, но понастоящем няма конкретна идея. Един от обсъжданите варианти е провеждане на конкурс за идейно решение. 

Държавата отпусна 43 милиона за сделката за Дупката

След като Общината се сдобие с имота, статутът му ще бъде променен в публична общинска собственост, за да не може отново да бъде прехвърлян, заменян или апортиран, поясни Балабанов. 

Целта е максимално бързо да се приключи сделката, което може да стане до края на годината. Община Варна ще придобие 100 процента от акциите на „Централен универсален магазин” АД. В активите на дружеството има няколко терена, основният от които е  т. нар. Дупка, а периферните са собственост на дружеството "Порт Палас".

Оценката, която е направена от лицензиран оценител, е на база стойността на инвестиционния проект, който би могъл да се реализира върху терена, а не само стойността на земята, обясни шефът на местния парламент. 

Тодор Балабанов коментира и политическите изказвания около сделката за Дупката. „Тези, които са забъркали кашата и калта, в момента се опитват да ни замерят с тази кал.

Тези, които толкова години не направиха нищо за разрешаване на този проблем, и са гласували „за” подаряването на имота тогава, сега гласуват против връщането му”
, коментира Балабанов.

Сагата с варненския "Биг брадър" приключва

Системата за улично видеонаблюдение, която Варна ще придобие на 100 % след сделката за дяловете на австрийската компания „Ефкон” в съвместното дружество,  може да стане част от една голяма структура, която да включва и изграденото видеонаблюдението на обществени места като централната част, някои от спирките на градския транспорт, улици, училища и др. 

Не бива да се създава ново търговско дружество, е мнението на Балабанов. По-рационално и икономически по-изгодно е това да се случи в административна структура на Общината.

Идеята е системата от камери да се усъвършенства до такава степен, че да ни осигурява повече сигурност, да работи и да ни кара да спазваме правилата за движение. 

Ако бъде осигурено необходимото финансиране за стадион „Варна”, до две години строежът му ще приключи. Най-модерното спортно съоръжение на територията на България може да бъде готово до август 2020 г., като за довършване на градежа са необходими  около 20 милиона лева, посочи Тодор Балабанов. Той изрази увереност, че стадионът ще бъде довършен.

Целият разговор с Тодор Балабанов е в прикаченото аудио.