/ Dariknews.bg, архив
Камерите ще бъдат подменени, след като новото дружество заработи
Христо Атанасов пред Дарик
99002
Христо Атанасов пред Дарик
  • Христо Атанасов пред Дарик
Община Варна ще придобие всички дялове на австрийското дружество „Ефкон АГ”, с което са съсобственици в смесеното дружество за улично видеонаблюдение в морската столица "Варна-Ефкон". Сделката е на стойност 2600 лева, а решението за нея предстои да бъде гласувано на следващата сесия на местния парламент. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик общинският съветник Христо Атанасов, който водеше преговорите с чуждата компания. 
 
„Това е успешен финал на двете страни. Сагата продължи  11 години и не доведе до никакъв градеж. През 2007 г. бяхме пионери със системата за видеонаблюдение, но не искам да се връщам назад защо тя не се получи”, коментира Атанасов. 

Христо Атанасов
netinfo

 
След като общината придобие всички дялове, новото дружество ще бъде трансформирано в търговско. Обсъждат се варианти участие в него да има Министерството на вътрешните работи, като част от постъпленията от наложени санкции да постъпват в общинския бюджет. 
 
По документи изградената система се състои от 147 камери, но Христо Атанасов няма информация колко от тях работят в момента. Камерите трябва да бъдат подменени. 
 
Системата за видеонаблюдение във Варна беше изградена през 2007 г. и струваше близо 10 млн. лв. През 2013 г. поддръжката на камeрите беше спряна. 

Целият разговор с Христо Атанасов е в прикаченото аудио.