ЦИК: Ще има ли Синята коалиция депутат от Варна - ясно на 9 юли
ЦИК: Ще има ли Синята коалиция депутат от Варна - ясно на 9 юли / netinfo
ЦИК: Ще има ли "Синята коалиция" депутат от Варна - ясно на 9 юли
21055
ЦИК: Ще има ли "Синята коалиция" депутат от Варна - ясно на 9 юли
  • ЦИК: Ще има ли "Синята коалиция" депутат от Варна - ясно на 9 юли

За първи път в новата история на България има опасност Варна да остане без депутат от Синята коалиция. Макар че “сините” постигнаха резултат от 5,93 на сто в областта, водачът на пропорционалната листа проф. Димитър Камбуров сигурно няма да стане народен представител. Пред Дарик той обясни, че причина за това са гласовете от чужбина, които се разпределят поравно във всички избирателни райони. Системата, по която се изчислява това разпределение, се нарича Хеър - Нимайер.

Общо 13 са представителите от Трети варненски многомандатен район, които могат да станат депутати. Един от тези 13 избраници е мажоритарен кандидат и вече е ясно, че той ще е д-р Красимир Петров от ГЕРБ. След като партията на Бойко Борисов спечели 45,06 % от гласовете в областта,
Коалиция за България - 16,13 %,  "Атака" - 13,17 на сто, ДПС – 9, 09 % и Синята коалиция - 5,93 %, разпределението на мандатите би трябвало да бъде именно между тези политически сили. Прогнозите засега са от ГЕРБ да имат 8 варненски депутати, като един е мажоритарен, БСП – двама, Атака – също двама и така остава един депутат за следващата поред партия – ДПС. Според проф. Димитър Камбуров, водач на “Синята коалиция”, шансовете да има и техен човек в 41-то Народно събрание са минимални.

Дали Синята коалиция все пак ще има депутат от Варна, ще стане ясно едва след обявяване на официалните резултати за разпределение на мандатите, подчерта Александър Александров, говорител на Централната избирателна комисия.

Повече – от звуковия файл!