/ снимка: УМБАЛ "Света Марина"
Експертен център по муковисцидоза ще бъде открит в Университетската болница "Св. Марина" във Варна. Специализираната структура се намира на 5-ия етаж в най-голямата варненска болница. Откриването е насрочено за 13.00 часа.

В Експертния център по муковисцидоза голям екип от специалисти ще обслужва деца и възрастни. Заболяването започва още в детска възраст и е определяно като най-честата рядка болест при бялата раса. В световен мащаб заболеваемостта е 1:2500. Пациентите в България са около 260, а в Североизточния регион – 60 души на възраст от 1 до 42 години, разкри преди дни в интервю за Дарик началникът на Втора детска клиника в болница „Св. Марина” доц. Миглена Георгиева 

Доц. Миглена Георгиева: Вирусите това лято могат да причинят и менингит

„Заболяването е генетично наследствено и  засяга основно белите дробове и храносмилателния тракт. Страда обаче и черният дроб и 30 % от пациентите развиват цироза.Благодарение на развитието на медицината в развитите държави пациентите живеят до 50-60 години. В България има такива, които са над 40-годишна възраст”, посочи доц. Георгиева.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК