/ iStock/Getty Images
Център по муковисцидоза ще заработи от следващата седмица в УМБАЛ "Св. Марина"
Доц. д-р Миглена Георгиева
101945
Доц. д-р Миглена Георгиева
  • Доц. д-р Миглена Георгиева
Инфекциите, причинени от ентеровируси, са най-разпространените това лято сред децата. Те протичат с висока температура, диария и повръщане, като могат да причинят и менингит.

Летните вируси - симптомите и как да се справим

Това заяви в интервю за Дарик началникът на Втора детска клиника във варненската болница „Св. Марина” доц. Миглена Георгиева, която посъветва родителите незабавно да се обърнат към педиатър, ако децата им имат такива симптоми. По думите на доц. Георгиева, този сезон ще бъде много тежък по отношение на вирусните инфекции.

„Трябва много да се внимава при посещенията на басейни и да се спазват елементарни хигиенни навици. На децата трябва да бъде обяснено да не гълтат вода, след къпане да се изплакват на душовете, след излизане от водата да не консумират веднага храни. Вирусите оцеляват по-трудно в солената морска вода. Трябва обаче да се избягват препълнените плажове и къмпингуването в близост до отходни канали и застояли води”. 

Летни вируси вече дебнат по морето. Мийте добре ръцете си

"Опасна за здравето през лятото може да е консумацията на риба, месо, млечни продукти и сокове, които са престояли повече от два часа на топло", предупреди доц. Георгиева. 

Доц. Миглена Георгиева
medinfo.bg

На 16 юли в болница „Св. Марина” ще бъде открит Център по муковисцидоза, в който голям екип от специалисти ще обслужва деца и възрастни.  Заболяването започва още в детска възраст и е определяно като най-честата рядка болест при бялата раса.  В световен мащаб заболеваемостта е 1:2500. Пациентите в България са около 260, а в Североизточния регион - 60 души на възраст от 1 до 42 години.  

Как да пазим децата от летни вируси?

„Заболяването е генетично наследствено и  засяга основно белите дробове и храносмилателния тракт. Страда обаче и черният дроб и 30 % от пациентите развиват цироза.Благодарение на развитието на медицината в развитите държави пациентите живеят до 50-60 години. В България има такива, които са над 40-годишна възраст”, каза още доц. Миглена Георгиева.  

Целият разговор с доц. Георгиева е в прикаченото аудио.