Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Срещата продължава на 8 август
"Ако трябва нива по нива ще гледаме, но ще компенсираме всеки един от вас". Такова обещание даде премиерът Бойко Борисов на протестиращите от Северното Черноморие в присъствието на кметовете на засегнатите общини Балчик, Каварна и Шабла и министрите Нено Димов, Валери Симеонов, Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" излезе с декларация - какви са исканията?


Срещата се проведе във Варна, но ще продължи в София, в Министерски съвет, във вторник – 8 август, от 11:00 ч. Борисов обеща да присъства лично, а екоминистърът Нено Димов пое ангажимент да представи кадастрална карта на засегнатата от заповедта му територия в защитена зона „Калиакра”.  Присъстващите собственици на земя от региона се оплакаха, че границите на територията не са ясни и все още са имагинерни за тях. Те изразиха съмнение, че проблемите им ще бъдат решени, но благодариха на премиера за разговора с него.

Борисов от своя страна посочи, че всеки един от собствениците ще бъде компенсиран.

Министър Димов отменя заповедта за защитена зона "Комплекс Калиакра"

„Имаме 10 млн. евро във фонд „Екология”, така че имаме откъде да започнем”, увери премиерът.

„Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът… Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ“, посочи министър-председателят.

Той допълни, че ще продължи да се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че „ние по никакъв начин не сме съсипали природата“.

Борисов призова присъстващите да не гледат на екоорганизациите като на врагове, защото „те ми трябват в Брюксел, където имат много голяма тежест, дори понякога по-голяма от тази на правителството”. Собствениците на земи обаче подчертаха, че въпросните екологични организации не се ползват с особено голям авторитет.

Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Министър Димов уточни, че заповедта му не засяга цялото Северно Черноморие, а само защитената зона „Калиакра”, където няма да може да се строи или засажда каквото и да било заради наличието на защитения вид „понто-сърматски степи”. Въпросната растителност добруджанци нарекоха „генгерлик” или „кайряци” и изразиха за пореден път недоумение защо земята им е под възбрана.

40 000 лева дневно е санкцията, която държавата ни дължи на Европа, ако не спази заповедта, припомни Нено Димов, а Бойко Борисов увери, че ще се преговаря с Брюксел.

На срещата бяха засегнати и проблемите с плаж Болата и нос Калиакра, които са на територията на резерват, а премиерът обеща, че във вторник ще бъдат обсъдени и забраните върху тях, които не дават възможност на тамошните жители да се грижат за поминъка си.