Протестите в Каварна
Протестите в Каварна / Дарик Добрич
Протестиращите сезират главния прокурор да разследва екоексперти
Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" излезе с декларация преди днешната среща във Варна на кметовете на Балчик, Шабла и Каварна с министър Нено Димов по повод на забраните в защитените по НАТУРА 2000 зони.

Инициативата бе и сред организаторите на протестите в петък и събота в региона.

Министър Нено Димов ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла заради защитените зони

От сдружението очакват официалната отмяна на заповедта, с която се забраняват икономическите дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“. Заповедта бе спряна вчера от премиера Борисов.

„Подобна заповед за забрана в Защитена Зона "Комплекс Калиакра" и приемане на Интегриран план за управление на трите Защитени зони "Комплекс Калиакра за местообитанията", "Калиакра за птиците" и “Белите скали за птиците" не беше правилно да бъдат издавани и приемани без участие и без предвидени компенсации за засегнатите собственици на имоти. Апелираме първо да се приеме Общият Устройствен план на Общините Шабла, Каварна и Балчик, и след това да се въвеждат зони със забрани и ограничения, както и Интегриран план за управлението им“, се казва в декларацията.

Гражданската инициатива не приема предложения Интегриран план за управление на защитените зони. В организацията смятат, че местното население и собствениците е трябвало да участват в неговото написване, защото в него има отнемане на граждански права и въвеждане на забрани за земеделие, риболов, туризъм и строителство.

Припомняме, че обществените обсъждания на Плана в Каварна, Шабла и Балчик бяха осуетени след протести на стотици жители на района и сблъсъци с органите на реда.

Сблъсъци в Балчик по време на протест заради защитените зони

„Апелираме г-н Главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да извърши разследване на замесените държавни служители и експерти за законността на Обществените обсъждания и приложените насилствени мерки срещу българските граждани“, пише още в декларацията.

Протестиращите заявяват, че ще предложат техен вариант на Плана за управление на зоните, който отразява интересите на собствениците на имоти в Крайморска Добруджа. Те искат незабавно стартиране на нова процедура по картиране на Защитените зони в Крайморска Добруджа.

Бойко Борисов спря заповедта за забрана на строителство и земеделие в крайморска Добруджа

В декларацията е залегнало и искане управлението на Интегрирания план на защитените зони в Крайморска Добруджа да се прехвърли към общините, а проектите да се изпълняват от местното население в собствената му земя, а не от зелени НПО.

От сдружението настояват за уволнение и разследване на трима екоексперти, които според протестиращите са виновни за погрешно картиране на зоните и за манипулиране на научни данни с цел облагодетелстване на Зелени НПО.