След Каварна протестът се премести в Балчик
След Каварна протестът се премести в Балчик / фейсбук
Жителите на Крайморска Добруджа остават в протестна готовност, искат да запазят поминъка си /АУДИО/
Протести в Каварна и Балчик против защитените зони
94399
Протести в Каварна и Балчик против защитените зони
  • Протести в Каварна и Балчик против защитените зони
Жители на добруджанските морски общини Балчик, Шабла и Каварна протестираха срещу министерска заповед, която забранява строителството и земеделието в защитена зона “Комплекс Калиакра”. По време на протест пред сградата на общината в Балчик се стигна и до сблъсъци. Според очевидци там е пристигнала жандармерия, има пострадали хора, поне трима от протестиращите са били окървавени.
 
По думите на Виктор Лучиянов – един от протестиращите, пред сградата на община Балчик е пристигнал отряд от жандармеристи, които атакували митингуващите. “Пищяха жени, имаше окървавени поне трима души. Има счупени стъкла по сградата. Бяхме блокирани от полицаите вътре в сградата и ни задържаха за половин час”, разказа той пред Дарик.
 
Днес първо бе обсадено кметството в Каварна, а след това протестът се пренесе в Балчик. Протестиращите настояват за отмяна на заповедта на министър Нено Димов, която според тях ще попречи на поминъка на хората и на икономическото развитие на района. Протестите в Каварна и Балчик провалиха и обществените обсъждания на Интегрирания план за управление на защитената зона, а екипът от еколози – автори на плана, бе освиркан. За кратко днес по обед с тежка техника бе блокиран международният път Варна – Констанца.
 
Сградата на кметството в Каварна бе блокирана часове наред преди обед. Еколозите не бяха допуснати вътре за общественото обсъждане, то не се състоя и протокол не бе подписан. Протестиращите освиркаха еколозите и издигнаха плакати с надписи “НАТУРА за вас, мизерия за нас” и “Не на зелената мафия”.

“Искаме пълна ревизия на зоните на НАТУРА 2000 с участието на независими чуждестранни учени и на собствениците на земи в зоните. Настояваме и за достойни стимули и компенсации за собствениците, както това става в Западна Европа”, заяви Димитър Канариев от асоциация “Българско Черноморие”. По думите му събитията от днес в Каварна и Балчик може да прераснат в национален протест срещу резерват НАТУРА 2000.

Хората се притесняват, че поминъкът им ще бъде затрит и че икономическото развитие на района ще се стопира, че ще загине риболовът, отглеждането на зърнени култури, лозя, зеленчуци, че ще се забрани строителството.

На протеста в Каварна присъства и депутатът от “Обединени патриоти”  Йордан Апостолов, който е запознал с проблема вицепремиера Валери Симеонов. По думите му от септември ще започнат интензивни разговори с Европейската комисия, за да бъде намалена тежестта върху тези райони.

Жителите на приморска Добруджа остават в протестна готовност. Те очакват намесата на премиера Борисов. Така и не се получи нормален диалог между екипа еколози и протестиращите. С тях разговаря Димитър Стоев – началник отдел Защитени територии в МОСВ. Чуйте повече в аудиото: