Протест срещу забраните в защитена зона Комплекс Калиакра
Протест срещу забраните в защитена зона Комплекс Калиакра / netinfo

Жители на Приморска Добруджа планират протест и блокада на международния път Варна - Констанца по повод забраната на всякакви дейности, застрашаващи местообитанията в защитена зона „Комплекс Калиакра”.

За петък - 4 август, от 10.00 ч. в община Каварна е насрочено обществено обсъждане на Интегрирания план за управление на зоната. По думите на Виктор Лучиянов - един от организаторите на протеста, експертите на МОСВ няма да бъдат допуснати до залата за обсъждане.

Планът предвижда опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в защитени зони „Калиакра” и „Белите скали”. Това обаче ще засегне поминъка на хората от Приморска Добруджа, казва Лучиянов.

„Според хората от МОСВ, територията от Балчик до Дуранкулак трябва да стане резерват, включително 15 км навътре в морето. Това означава, че се забранява отглеждането на зърнени култури, дини, пъпеши, зеленчуци, лозя. Обезщетението е еднократно, по 26 лв. на декар земя - това е обир на хората в Добруджа. Забранява се новото строителство. Няма да може да се лови и риба”, заяви пред Дарик Лучиянов.

По думите му дори балчишкото летище, което е действащо, попада в тези зони и е обявено за хабитат на птиците. „В министерството са заградили едни територии, без дори да видят къде се намират те”, казва балчиклията.

Ако не бъдат чути, протестиращите смятат да блокират и пътя Варна - Констанца.

Интегрираният план за управление на защитените зони в района на Калиакра бе изработен, след като Съдът на ЕС осъди България за допускане на действия, които застрашават флората и фауната в зоните.

Правителството обсъди временни мерки за защита на района на Калиакра