Нос Калиакра 
Нос Калиакра  / netinfo
Министерският съвет разгледа Временни мерки за защита на района на Калиакра, в изпълнение на Решение на Съда на ЕС по дело на Съда на Европейския съюз, информираха от правителствената пресслужба. С мерките се налага временно ограничаване на дейностите в територията на защитената зона „Комплекс Калиакра”.
 
През януари 2016 г. Съдът на ЕС постанови решение, с което осъди България за нарушаване на европейското екологично законодателство – допускане на действия, които могат да причинят увреждане на видове и местообитания, опазвани в защитените зони в Калиакра.
 
За изпълнението на решението на Съда на ЕС бе сформирана междуведомствена работна група за анализ и формулиране на необходимите спешни мерки. Министърът на околната среда и водите издаде заповед  по Закона за биологичното разнообразие, с която бе наложена забрана за извършване на действия, застрашаващи местообитанията в района на Калиакра.
 
Съгласно постигнатите с Европейската комисия през ноември 2016 г. договорености, България ще представи до 31.03.2017 г. Интегриран план за управление на трите защитени зони в района на Калиакра. Разработката е дело на екип експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките. След представянето му в Брюксел, Планът ще бъде публикуван за обществено обсъждане и всички заинтересовани страни, както и населението в региона, ще могат да представят своите становища. До одобряването на Интегрирания план ще действат Временните мерки за защита.
 
Целта на Интегрирания план за управление на трите защитени зони е установяването на трайна регулация и дългосрочна устойчивост на развитието на район Калиакра, като осигури балансирано развитие на регион, без увреждане на уникалните за целия Европейски съюз видове и местообитания. Предприетите от България спешни мерки са акт на изпълнение на съдебното решение и целят предотвратяването на последващи значителни финансови санкции за страната ни, уточняват от правителствената пресслужба.