Без особено творчество върху изборните бюлетини във Варна
Без особено творчество върху изборните бюлетини във Варна / Impact Press Group, архив

Особено народно творчество върху изборните бюлетини във Варна почти липсва. Това съобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев.

Недействителните бюлетини за първия тур са 928, или само 1,26% от общо подадените. При 275 от тях е имало изписани символи, а в 116 вотът не е бил отразен със задължителния знак „Х“. В 109 бюлетини има излизане от квадратчето.

24 жалби и сигнали са постъпили в Общинската избирателна комисия във Варна в изборния ден. Четири от тези сигнали се проверяват и от полицията, уточни Богоев.

По думите му жалбите са подавани основно в първите часове. В повечето случаи става думи за сигнали, свързани с  технически въпроси, поясни той.

Попитан възможно ли е да има подмяна на чувалите, пристигащи в ОИК, Богоев отговори, че е важно резултатите от изборните бюлетини да бъдат правилно отразени в протоколите. По закон членовете на ОИК нямат право да отварят чувалите.

385 са били секционните избирателни комисии на частичния вот. В началото на изборния ден не са се явили 50 души,  но те своевременно са били заменени с други, каза още Богоев.