Кметът увери, че няма опасност за населението
В 3.00 часа сутринта е възникнала аварийна ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино.

Щетите са материални за дружеството, няма пострадали в района на аварията и не са нанесени материални щети на трети лица.

Разкъсан е участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, като доставките за България са осигурени. От 3.15 часа автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7.00 часа сутринта са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария.

"Булгартрансгаз" иска да измести преносен газопровод за Перник

След 8.00 часа е възстановен частично преносът за Румъния.

Аварийните групи на дружеството са на място, като в най-кратки срокове нарушеният участък на газопровода ще бъде подменен.

Няма риск за населението, в следствие на аварийната ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ край село Ветрино, заяви кметът на населеното място д-р Димитър Димитров. Единственото неудобство е било свързан със силен шум от обекта за около 20-30 минути около 3.00 часа сутринта, добави той.

Имаме готовност в момента, в който приключат процесуално-следствените действия и огледът на място, да започнем ремонтните дейности на авариралия газопровод, каза, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той посочи, че на място вече са докарани две тръби, в готовност са два багера и две ремонтни групи, очакват се още два багера. Ще се постараем във възможно най-кратък срок да възстановим газопровода, каза Малинов.

Вследствие на разкъсване на газопровода, който е с високо налягане от 52 бара, се е чул взрив около 3.03 часа тази нощ, каза още шефът на компанията. Веднага се е задействала системата за защита, която е отцепила авариралия отсек. Няма нанесени материални щети на трети лица, няма и жертви.

При първоначалния оглед е установено, че в засегнатия участък са разкъсани две тръби. Този газопровод е строен в периода 1986-1988 година. По думите му компанията също ще направи собствена експертиза, за да се види причината за аварията.

Към настоящия момент газоподаването за България е напълно осигурено и няма никакви смущения, каза още Малинов.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, който бе на мястото на инцидента, коментира, че на място няма видими следи от горене, което предполага, че газът е изтекъл в атмосферата. По думите му огледът ще продължи толкова, колкото прецени следственият екип на място. В момента се работи с вещи лица, специалисти в областта на металите и съдовете, работещи под високо налягане, на място има и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Районна прокуратура - Варна ръководи разследването за инцидента, а поради фактическата и правната му сложност, то е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел на Варна.

 
Информационна агенция Фокус