По обвинителен акт на прокуратурата 38-годишен мъж бе признат за виновен и получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години, съобщиха от обвинението.

Той беше съден за убийство, извършено в централната част на града на 4 юли 2022 г. Окръжният съд в града прие, че престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Тялото на жертвата на тежкото криминално деяние - 22-годишен мъж, гост на града, е намерено близо до пейка в градинката до Регионалния исторически музей във Варна.

Обвиняем за убийство във Варна поиска съкратено съдебно следствие

Установено е, че той е станал жертва на убийство. От събраните доказателства станало ясно, че 38-годишният е извършил тежкото престъпление. Около 03:00 часа на 4 юли той се намирал в района на музея.

Решил да седне на пейка в градинката, но забелязал, че на нея спи човек. Това подразнило подсъдимия, той извадил нож и го забил в задната част на бедното на спящия.

Последвали още няколко наръгвания. От болката пострадалият се събудил и се свлякъл на земята до пейката. Той е побягнал и напуснал местопрестъплението, но малко след това решил да се върне и да провери какво се е случило. Видял, че мъжът не мърда.

Помолил намиращи се в близост хора да се обадят на телефон 112. След това се прибрал в дома си. Пострадалият починал от остра кръвозагуба вследствие на нанесените прободни рани и прерязаната бедрена артерия.

Първоначално той е бил привлечен към наказателна отговорност за убийство, но резултатите от извършените експертизи и анализи наложили преквалифициране на обвинението.

Така се стигнало до привличането му като обвиняем. Решението на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.