19-годишният Димитър Петров извади кръста на Богоявление от морските води край първа буна във Варна, съобщиха от Общината.

Младежът, който скача за разпятието за втора година, си пожела живот, здраве, щастие и любов. Той получи поздравления и почетен плакет от кмета Иван Портних и икона от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Димитър Петров е студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и тренира в спортен клуб по водна топка "Тича".

Вижте програмата във Варна за Богоявление

Повече от 30 смелчаци скочиха във водата за разпятието. По традиция кръстът бе хвърлен в морето от борда на военен катер. Богоявление започна с тържествената литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Последва ритуал по благославяне на представителни военни части и техните бойни знамена. Строят на представителните блокове бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Община Варна

Тържеството уважиха кметът Иван Портних, областният управител Марио Смърков, директорът на МВР старши комисар Атанас Михов, генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, народни представители, районни кметове и граждани.

Организатор на събитията са Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна.