Новото ръководство на Българския ВиК Холдинг инициира експертна проверка на подемите в Омуртаг. Посещението е по повод водната криза в града, съобщиха от ВиК Холдинга. След срещата в Община Омуртаг, специалистите ще посетят и помпените станции. Целта е да се установи състоянието на подемите от системата Ястребино-Омуртаг.

Кметът на общината Ешреф Ешрефов потвърди за посещението. От гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ ще имат свои представители на срещата, допълни представителят Магдалена Славова. 

Режим на водата повече от 50 години: Денков за водната криза в Омуртаг и има ли решение

В писмо до заинтересованите страни, Българският ВиК Холдинг структурира задачата на експертната група, която ще е да констатира и протоколира моментното състояние на помпените станции в Омуртаг - част от водоснабдителната система Ястребино. Очаква се да стане ясно какви задачи Община Омуртаг има да извърши, за да могат подемите да бъдат въведени в експлоатация.

В експертната проверка се очаква да участват изпълнителният директор на Българския ВиК холдинг Лозко Лозев; д-р инж. Станислав Дарачев - експерт от РПИП (проектиране на водоснабдителни мрежи и съоръжения) и инж. Драгомир Денев - специалист по помпи - двамата са експертни представители на гражданско обединение "Вода за Омуртаг"; управителят на "ВиК" ООД - Търговище Явор Миланов; гл. инженер на "ВиК" ООД - Търговище Красимир Неделчев; представител на Областната управа; специалист от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Търговище; представител на Община Омуртаг.

Припомняме, че кризисната ситуация, породена от липсата на вода по чешмите на жителите на Омуртаг, се изостри отново през лятото. Правени бяха опити за поетапно разрешаване на проблема. На посещение за запознаване със ситуацията дойде министър Андрей Цеков. Дни след това жители на града отново изразиха недоволството си от липсата на конкретни действия за справяне с проблема и излязоха на протест на главния път София – Варна. В последствие правителството предостави бутилирана вода от държавния резерв за преодоляване на бедственото положение в Омуртаг и село Великденче. Общинският съвет на Омуртаг излезе с решение по казуса с безводието в града. 

Въпреки това от началото на ноември Омуртаг е на бедствен воден режим, при който хората получават вода символично, два пъти седмично - в сряда и в неделя,  за по около два часа вечерно време. 
Боряна Димитрова/БТА