Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Facebook в рубриката "Властта говори открито". Едната от темите, които беше засегната бе безводието и водната криза в Омуртаг, а режимът на водата е повече от 50 години.

Заради безводие: Обявиха бедствено положение в Омуртаг

"Говорих с министър Цеков - той отиде в Омуртаг и проучи въпроса. Това, което обясни, е, че в момента той е дал ясни предписания какво трябва да се направи и те зависят само от действията на Община Омуртаг.

Ако общината пусне съществуващия водопровод и има процедура това да стане, хората ще имат вода. Ние действително не разбираме защо общината не изпълнява това, което трябва да се направи", обясни Денков.

Заради безводие: Жители на Омуртаг бокираха пътя София-Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Става дума за един водопровод, който е направен преди 15 години, доколкото си спомням, не е направен по правилата, така че има проблем, но има и начин този проблем да бъде решен.

Министърът ми каза, че е изпратил указания как трябва да действа общината, за да може да узакони това, които е построено, и хората да получат вода в чешмите си", допълни премиерът.

Припомняме, че проблемът така и не намира трайно решение. Периодично в града се обявяваа бедствено положение заради липсата на вода. А жителите организираха редица протести с настояване проблемът да бъде трайно решен с помощта на местната власт и държавата.