Пети ден Омуртаг е без вода, свикан е кризисният щаб
Пети ден Омуртаг е без вода, свикан е кризисният щаб / Пресцентър областна администрация - Търговище
Пети ден Омуртаг е без вода, свикан е кризисният щаб
67228
Пети ден Омуртаг е без вода, свикан е кризисният щаб
  • Пети ден Омуртаг е без вода, свикан е кризисният щаб

Пети ден в Омуртаг няма питейна вода. За по-късно днес е свикан кризисният щаб, който да определи конкретни действия и осигуряване на средства за извънредната ситуация.

Областният управител на Търговище Емел Расимова пое координацията по водната криза в Омуртаг, където вече пети ден няма вода след серия тежки аварии по трасето от Кипилово. След съвместни действия с кмета на Омуртаг Неждет Шабан, днес по обяд бяха осигурени 6 водоноски за снабдяване на населението с вода за битови цели. По график те снабдяват с питейна вода различните жилищни квартали.

Помощ в кризисната ситуации оказват „ВиК”, Пожарна безопасност, БКС-Търговище, Община Антоново, които пратиха съдовете за вода в Омуртаг. Фирми от Търговище пък предоставиха за ползване цистерни, които ще бъдат на разположение на гражданите.

По отстраняването на авариите по 42-километрово трасе от сливенското село Кипилово до Омуртаг работят 2 екипа на „ВиК”. Пробивите по тръбопровода са близо 40. Повечето от тях са в труднодостъпни местности, където копането става само на ръка. След отстраняването им са нужни още поне 16 часа за да може водата да стигне до резервоарите. Дебитът на извора в Кипилово обаче е паднал рязко и недостигът на вода също задълбочава кризата.

Снощи (сряда) по разпореждане на кмета Неждет Шабан е пусната вода в градската мрежа, която обаче не е стигнала до целия град и високите етажи, което наложи ангажирането на водоноските. От началото на седмицата те зареждат болницата и детските градини, а вече и домакинствата по кварталите.

По-късно следобед днес ще бъде свикан кризисният щаб в Община Омуртаг за определяне на конкретни действия и осигуряване на средства за извънредната ситуация.

Зам. Областният управител инж.Румен Такоров провежда среща с ръководството на „ВиК” за нуждата от допълнителни екипи и работна техника за отстраняването на авариите по трасето.

Утре, петък, в Областната администрация предстои съвместна работна среща с общинското ръководство на Омуртаг и „ВиК”-Търговище.

Очаква се водата по чешмите в Омуртаг да бъде пусната в събота вечерта за няколко часа, след което работата по трасето ще продължи.