Български „ВиК“ холдинг“ възобнови изпитването с вода на водопровода от ПСПВ „Ястребино” до първи подем - Омуртаг.

Това се случи след като на 24 май гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ за пореден път блокира главния път София-Варна край Омуртаг, в търсене на трайно решение за проблема безводието в града, съобщи представителят на обединението Магдалена Славова. 

Докъде стигна казусът с водната криза в Омуртаг

Вчера от обединението са уведомени официално от "ВиК" ООД, Търговище, че сутринта е възстановено изпитването с вода. Те припомнят, че дейностите бяха прекъснати на 6 март, когато изпитването е стигнало до село Изворово.  

Представители на "Вода за Омуртаг" са присъствали и на терен по трасето, при контролна проверка с технически екип, проследяващ движението на водата.

"По време на съвместния теренен обход, от "ВиК" ООД Търговище, коментираха, че в момента ползват определен брой датчици за контрол на трасето. Предстои доставяне на допълнителни такива и монтажа им на характерни нови точки по водопровода.

След като бъде оборудван теренът с необходимите датчици за контрол на състоянието - налягане и разход, ще се пристъпи към поетапно провеждане на по-големи водни количества, до достигане на обемите, необходими за града - между 20-30 литра в секунда, посочва Славова в съобщение до медиите. 

Припомняме, че в празничния 24 май жители на Омуртаг протестираха с искане да се възстановят тестовете с вода на водопровода и поставиха срок до 31 май. Според Славова, „институциите са реагирали обнадеждаващо“. 
Боряна Димитрова, БТА