Язовир "Ястребино" и карстовият извор край сливенското село Кипилово остават двата най-реалистично възможни водоизточника за Омуртаг.

Навръх Нова година: В Омуртаг отново останаха без вода (ВИДЕО)

Това съобщи след провелото се първо Обществено обсъждане Магдалена Славова - представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“, инициатор на обсъждането, цитирайки мнението на експерти от "Водонабдяване и канализация" (ВиК) в Търговище, проф. Димитър Аличков от Хидротехническия факултет, Катедра „Водоснабдяване, канализация и пречистване на води“, Унивесритет за архитектура, строителство и геодезия, Злати Златев - експерт по дълбоки сондажи, Иван Иванов - председател на Сдружение „Българска асоциация по водите - БАВ”.

С обсъждането, което е събрало вчера на едно място за дискусия представители на институции, ангажирани с водния проблем на Омуртаг и граждани - като потърпевши от режимното водоподаване в града, се цели да се бъде постигната по-висока информираност на жителите. Да се поставят наболелите въпроси и да се чуят мненията на специалисти във ВиК-сектора. 

Славова каза, че срещата е дала резултат, дори само и поради факта, че отговорните институции са разговаряли с хората на Омуртаг. Според мнението на специалистите и работещите експерти язовир "Ястребино" и водоизточникът в Кипилово остават най-приемливи за трайното разрешаване на въпросът с безводието на Омуртаг.

Обсъдени са без изцяло да се изключват и вариантите: яз. Красноселци; сондажи Голямо Соколово; други сондажи - стари/нови, както и системата Злостен. Градът се захранва с вода от карстовия водоизточник в Кипилово, който, за съжаление, при продължителна липса на валежи намалява дебита си.

"Сега, благодарение на валежите от последните седмици, жителите на Омуртаг имат вода всеки ден от 5:30 до 22:00 часа. Проблем обаче остават честите аварии, които изискват спиране на водоподаването за времето на ремонта", обясни още Славова.

След като по водната криза в Омуртаг се заговори и на държавно ниво, сега се извършва обследване на трасето от яз. Ястребино до напорните водоеми в града. Областният управител на област Търговище поиска спешно Министерският съвет да отпусне целева сума за изготвяне на съответния анализ и обследване на съществуващата водопреносна мрежа.

Отпуснаха средства за проучване състоянието на водопровода на Омуртаг

Целта е въвеждане на водопровода в експлоатация. Договорът за дейностите бе сключен на 22 декември 2022 г. и средствата в размер на близо 35 хил. лв. са преведени на администрацията.

Срокът за изпълнение на посочените дейности в договора е 40 дни или в края на януари. След приключване на дейностите фирмата изпълнител ще изготви подробен анализ за състоянието на водопреносната мрежа и ще се предложат варианти за цялостно решение на проблема.

Представителите на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ искат копие с резултатите от проучването, за да се запознаят с него и да продължават да следят развоя на събитията около безводието на града.
Боряна Димитрова, БТА