/ iStock
В Омуртаг обявиха частично бедствено положение до 9 септември заради липса на вода. Жителите излязоха днес отново на протест срещу безводието и настояха за адекватни мерки, предаде БНТ.

Михаил Михалев живее в къща в центъра на Омуртаг и разчита единствено на чешмата в двора, тъй като вода до третия етаж почти не стига дори в часовете, когато я има. От години мъжът е принуден да поддържа 200-литров резерв, а за пиене си купува.

В някои населени места в общината вода се подава веднъж на пет дни, а в Омуртаг - едва за няколко часа през три-четири дни.

В началото на месеца след среща с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков беше приет план за решаване на хроничната липса на вода, с която Омуртаг се бори от години.

Хората подозират, че Община Омуртаг не може да се справи със задачите, поставени от министерството, за решаването на проблема с безвoдието. Те настояват част от препоръките да бъдат възложени на ВиК Търговище. Към момента обаче от дружеството отказаха коментар по темата.

Магдалена Славова, гражданско сдружение "Вода за Омуртаг":

Помпените станции на Омуртаг, които работят от системата Ястребино, не могат да превеждат водата, която идва от пречиствателната станция, тъй като тяхната функционалност не е възстановена. Те са собственост на община Омуртаг и задължението е на община Омуртаг да ги вкара във функционална годност. Те не успяха да се справят 9 месеца. Ние настояваме ВиК Търговище да извърши тези задачи, тъй като показаха, че имат желанието и капацитета да го извършат.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг: От страна на община Омуртаг всичко възможно се прави за възстановяване на помпената станция. Подали сме документите в Eнергопро за 72-часови проби. Оттам като излезе становище, след това ще съберем необходимите документи от пожарна и други документи и тогава вече ще можем да имаме ток в помпена станция Първи под