/ БТА
Голям горски пожар е избухнал в неделя следобед между ивайловградските села Свирачи и Орешино в Източните Родопи, съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково. Огънят е обхванал смесена широколистна и борова гора.

Със заповед на кмета община Ивайловград обяви бедствено положение.

Пожар край първомайското село Искра

На мястото са изпратени 10 пожарни автомобила.

Областният управител на област Хасково Гинка Райчева поиска да бъде осигурена тежка техника от "Мини Марица-изток" ЕАД и помощ от военните.
Към момента огънят е засегнал 1000 дка смесена гора.




Местността в района е силно пресечена, теренът е труден, каза кметът на общината Диана Овчарова. В борбата със стихията вече се включиха и служители на общинското и държавното горски лесничейства, както и нашето доброволно формирование от 12 души, допълни Овчарова.

Тя си спомни, че преди 10-15 години в същия район на местността Желязната стълба е имало много сериозен пожар, за чието потушаване са били необходими осем денонощия.

Отменено е бедственото положение заради пожарите в Хасковско

Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато термометърът се вдигна до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение, което бе отменено два дни по-късно. Последните два големи пожара в района на село Дъбовец и на село Малки воден бяха локализирани в събота.
Николай Грудев/БТА