/ iStock/Getty Images
Три нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в Търговище.

Към момента пациентите са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище с потвърдена средно тежка клинична форма на COVID-19. И тримата заболели са хоспитализирани с оплаквания в здравословното състояние, съобщиха от Областният щаб за борба с разпространението на заразата.

Отрицателни са тестовете на 28 души, работещи в детски градини в община Опака

Заболяването е установено при мъж на 53 г. от Търговище. На 3 август, той е приет е за лечение във Второ вътрешно отделение с повишена температура и болки в гърдите. Поставена му е диагноза пневмония.

Настанен е в самостоятелна стая. Взета му е проба за вирусологично изследване, като резултатът доказва наличието на коронавирусна инфекция. Веднага след получаване на информация за положителния резултат, лицето е приведено за лечение в Инфекциозно отделение на здравното заведение.

В стаята, в която е пролежат, ще бъде извършена крайна дезинфекция. Контакт с лицето е имала единствено съпругата му, която не съобщава за здравословни проблеми. Новозаразеният работи като шофьор към външна фирма, обслужвала дружество от стъкларския холдинг, който има няколко завода в Търговище. На същото място работи и контактната съпруга.

Жена на 25 г. от Търговище, която също работи в стъкларските заводи е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на областната болница на 3 август. Настанена е в самостоятелна стая за лечение на пневмония, грип и други респираторни заболявания. Своевременно е тествана за коронавирус. Положителният резултат доказва заболяването.

Жената е семейна. Като контактен е установен съпругът й, който работи в завода за плоско стъкло. Към настоящия момент няма оплаквания в здравословното състояние. Контактен е и техният син.

255 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 души са починали

Третата положителна проба е на 49-годишен мъж от гр. Търговище, занимаващ се с частен бизнес. Приет е за лечение на пневмония в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище на 3 август, с повишена температура и болки в мускулите.

Установено е, че новодиагностицираният страда още от хипертония и диабет тип 2. Домашните му контактни са съпругата - медицинска сестра в стъкларския завод и техният син, като и двамата досега не са проявили симптоми на заболяването.

На всички контактни лица от семействата на новозаразените са връчени предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина. Предоставени са конкретни указания за стриктно спазване на противоепидемичните мерки в заводите от стъкларския холдинг, развиващи дейност на територията на област Търговище.

Работата по ограничаване разпространението на заразяването продължава.