Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Проф. Костадин Ангелов заяви, че те са "меки", но абсолютно достатъчни за овладяването на епидемията на този етап
България на този етап няма да разширява или въвежда нови мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Настоящите мерки са "меки" и са абсолютно достатъчни. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг, проведен след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, микробиология, инфекциозни болести и вирусология.

В последните две седмици се наблюдава намаляване на новозаболелите с 9,8 процента в България, в Португалия 15%, в Испания – 32%, в Словакия - 35%, отчете проф. Ангелов. Статистиката е сравнена с предходния двуседмичен период и отчита динамика на намаляване на случаите.

Антирекорд: 16 жертви на COVID-19 у нас само за 24 часа

Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в Кипър – с 389%.

Наблюдаваме увеличаването на заболелите от 15 до 29 години. През май са били 10%, през юни – 16%, през юли – 25%, посочи още Ангелов.

В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.
Към момента се наблюдава проблем, в два дома за възрастни в Русе и във Враца.

Ангелов пред Борисов: Болниците са готови да приемат пациенти с COVID-19

Няма съществен натиск върху здравната система на България, увери проф. Ангелов и добави, че натискът се калкулира на базата на ежедневните новорегистрирани. В случай на по-голямо увеличение на случаите, тогава здравните власти са в готовност да открият допълнителни легла в лечебните заведения.

По неговите думи целта е учебният процес на 15 септември да започне присъствено
. "Има подписка родители, които искат да започне дистанционно. Има и подписка и родителите да решават дали да започне присъствено или алтернативно неприсъствено. Трябва да намерим медицинската целесъобразност", коментира ресорният министър.

Той коментира и възможността за пускане на публика на футболните срещи.

„Трябва да изработим указания, ще направим среща със заинтересованите страни и агитките, ако получим уверение от тях, че ще спазват противоепидемичните мерки, ще пуснем публика на стадионите”, заяви още проф. Ангелов. „Ще наблюдаваме след това записи, ще налагаме санкции, ако не се спазват”.

Здравният министър подчерта, че засега не се предвижда налагане на забрана на пушенето на наргилета.

Въпросът стана актуален преди дни, когато стана ясно, че една от възможните причини за смъртта на абитуриента от Велико Търново вследствие на COVID-19, може да се окаже именно пушенето му в едно от заведенията.

Костадин Ангелов: Протестите са място, където вирусът се разпространява по-лесно


Кметът на града написа писмо до кабинета с искане пушенето на наргилета да спре, защото няколко човека пушат с един накрайник.

"Не може с един накрайник да пушат повече, това трябва стриктно да се следи от местата, които го предлагат. Каква обаче ще е разликата от медицинска гледна точка – младежите стоят на закрито, събират се на маса, говорят си, но се притесняваме, че ще се заразят заради наргилета", попита министър Ангелов.

Той каза, че са дадени ясни указания на заведенията и се следи за изпълнението им.

Хората, които пушат са над 18 години, разчитаме на техните осъзнати решения, каза още здравният министър.