/ Георги Димитров
Здравният министър апелира протестиращите да спазват мерките - маски и дистанция, докато изразяват гражданската си позиция
Всеки има право на протест.  Но като лекар – струпването на много хора на едно място е нещо, което трябва, от медицинска гледна точка, да бъде контролирано. Моят съвет е да изразяват гражданската позиция, но да спазват мерките, които сме дали. С дистанция от метър и половина, с маски, виждам, че голяма част го правят това, но някъде не се спазват. Това заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов в Министерския съвет.

"Отговорността е в две посоки – личната отговорност, всеки си преценява дали ще бъде там или не. Втората е възрастните и уязвимите. Тоест ходенето на протест, но после връщането вкъщи и контактуването на близките", разкри още той.

По думите му няма как да се изследват всички хора на протестите, а се следва принципът да се изследват хората със симптоми или контактни на други заразени. "Естествено струпването на големи групи хора, близо до един до друг. Това е нещо, което може и допринася за по-лесното разпространение на вируса. Протестите са място, където вирусът се разпространяват по-лесно. Нека хората да спазват мерките, да носят маски и да спазват дистанция, докато изразяват гражданската си позиция", апелира той.