/ iStock/Getty Images
Служителите на сектор "Български документи за самоличност" в Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Това съобщиха от пресслужбата на Дирекцията.

Гишетата в паспортните служби в звената в РУ-Попово и РУ-Омуртаг, както и в сектор "Български документи за самоличност" при ОД на МВР, работят днес от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 4 април от 08.30 ч. до 19.30 ч., като гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа.

Издават удостоверения за гласуване с документи с изтекъл срок

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Удостоверението се издава, за да послужи пред секционната избирателна комисия, и е валидно за изборния ден. То служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи.

С решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях, посочват още от Дирекцията.
БТА