фестивал
фестивал / netinfo
Шестото издание на кинофестивала „Златната липа“ стартира с изключително силна селекция от нови европейски филми.

Италианският и холивудски актьор и продуцент Пиеро Никозия, който е един от членовете на фестивала, посочи, че работи в новия си филмов проект с млада и талантлива българка и е удивен от сходството в начина на мислене между сицилианците (какъвто е той) и българите. В журито влизат още режисьорът и преподавател по сценаристика Гарет Джоунс от Великобритания, известната руска кино- и телевизионна актриса Анна Шерлинг и македонският режисьор и писател Горан Тренчовски. Председател на журито е българският режисьор Юрий Дачев, който припомни, че е присъствал още на първото издание на фестивала. „Тогава си мечтаехме фестивалът да има още и още издания и ето че това вече е факт.

фестивал
netinfo


„Сигурен съм, че ще ни бъде трудно като жури да оценим качествата на филмите от конкурсната програма и това е много радостно, защото ни предстои една седмица изпълнена с много емоции и качествено европейско кино“, допълни той.

Фестивалът „Златната липа“ е истинско доказателство за децентрализацията на културата в България, защото фестивалът се утвърди като уникално събитие, което привлича почитатели не само от Стара Загора и региона. Много посетители на прожекциите идват от Пловдив, София и други градове от региона, като си вземат отпуски по време на фестивалната седмица, за да могат да проследят прожекциите, каза създателят и художествен директор на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева .

фестивал
netinfo


Радостно е, че за тези 6 години ние „отгледахме“ своя публика, която търси и очаква с нетърпение всяко следващо издание на „Златната липа“, допълни тя.

Програмата тази година включва рекордните 50 заглавия – силни и сериозни филми. Изразен акцент сред тях има документалното кино с 14 ленти.

фестивал
netinfo


След официалната церемония тази вечер фестивалът ще бъде открит с унгарския игрален филм „Кинчем, моето съкровище“. Това е една приказна съвременна лента, която съм сигурна че ще се хареса на широката аудитория зрители, посочи Магдалена Ралчева и покани всички на кино.

Входът  е  свободен.