/ netinfo
Община Стара Загора подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на ОПРР 2014-2020  за реализацията на проект „Изграждане на социални жилища в град Стара Загора“. Стойността на проекта е близо 3,3 млн. лева, от които 100 000 лева са собствено финансиране. Срокът на изпълнение е 24 месеца. Проектът е включен в Инвестиционната програма на община Стара Загора.

Чрез цялостна реконструкция на 4-етажната сграда на бившата Метрология, на ул. „Мусала”№26, се цели интеграция на уязвими и други групи в неравностойно положение, посредством осигуряване на съвременни социални жилища за настаняването им.

В общо 69 жилища - 8 гарсониери, 19 едностайни и 42 двустайни апартамента, се очаква да бъдат настанени общо 232 лица, от които 116 представители на маргинализираните общности, вкл. роми. Те ще бъдат определени чрез приетата от Общинския съвет Наредба за реда и условията за ползване на социалната услуга „социално жилище” на територията на община Стара Загора.

Чрез проекта ще бъде осигурен подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени, така и социално приобщаване на ползвателите.

Те ще живеят в комплекс от затворен тип, с охрана, денонощно видеонаблюдение, паркоместа и други екстри. Апартаментите ще бъдат мебелирани и ще се обитават за срок от 3 години. Ще се заплаща наем до 80% от моментния наем за общинско жилище, който е 60 лв.

Ползвателите ще сключват договори с общината и ще поемат конкретни ангажименти за социална реализация - посещение на образователна институция от децата в училищна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните програми, както и в програми за осигуряване на заетост, предложени от общината; включване в програми за социална интеграция; лицата трябва да имат избран личен лекар, а родителите ще са длъжни да водят децата си на имунизации и проверка на здравния им статус

Проектът предвижда и подобряване на достъпа на лица с увреждания, чрез оборудване и обзавеждане, част от цялостната модернизация на обекта.